17. 11. 2020

Oddelek za Covid bolnike

Specialna bolnišnica Center za zdravljenje bolezni otrok je bila z odredbo Ministrstva za zdravje z dne 3.11.2020 določena za začasno opravljanje podaljšanega bolnišničnega zdravljenje za odrasle osebe s COVID -19 SARS 2 okužbo. Deloma smo prekinili izvajanje preventivnih programov in v le nekaj dneh smo iz otroškega oddelka pripravili oddelek za odrasle bolnike – rdeča cona. Covid oddelek lahko sprejme 16 bolnikov. Vzpostavili smo ločen vhod za bolnike s Covid okužbo, kakor tudi ločen vhod za zaposlene, ki delajo le na tem oddelku. Poskrbeli smo za to, imajo zaposleni ločene prostore za garderobo, sanitarije, malico,….

Prve bolnike smo na oddelek na oddelek sprejeli 8.11.2020. V prvih 11 dneh smo obravnavali 11 pacientov, od katerih imajo vsi pridružene bolezni (sladkorna bolezen tip 2, arterijska hipertenzija, popuščanje srca, kronična ledvična odpoved,..). Najmlajša oseba je imela 60 let, najstarejša pa 93 let. Danes, 17.11.2020, je bil odpuščen v domačo oskrbo prvi bolnik. Vsi bolniki so bili k nam premeščeni iz Splošne bolnišnice Novo mesto, s katero odlično sodelujemo. Nekaj bolnikov je bilo k nam premeščenih iz UKC Ljubljana.

Z izjemnim ponosom se moram zahvaliti vsem sodelavkam in sodelavcem v CZBO, ki so se sami javili in so bili brez oklevanja pripravljeni delati na Covid oddelku ter vsem tistim, ki s svojim delom nadaljujejo na ostalih oddelkih. Zopet se je pokazala izredna pripravljenost na sodelovanje v izrednih razmerah, pripravljenost nuditi pomoč preko meja delovnega mesta – vse z namenom pomoči sočloveku in kolegom iz drugih bolnišnic.